Zoeken
  • Julie Bekaert

Wanneer het woordje "neen" in het leven wordt geroepen11 maanden jong. En ja, we spreken nog in maanden. Want ze is echt nog mijn baby! En hoewel ze nog mijn lief klein baby-tje is, ondervinden we dat het moment is aangebroken om af en toe eens het woordje NEEN te zeggen. De ene dag misschien maar één keer. Maar de andere dag, zoals bijvoorbeeld vandaag terwijl ik deze blog schrijf, toch wel een paar keer meer. En laten we niet naïef zijn... Het aantal zal alleen maar vergroten!


Neen zeggen, als een onderdeel van de opvoeding. "Opvoeding". Alsof ik er al iéts van weet. Verre van. Maar toch is het onze opdracht als ouders om er wél alles van te weten. Hier en daar krijg je dan ook wat tips naar je hoofd geslingerd over hoe je bepaalde situaties moet aanpakken. Laten wenen? Of juist helemaal niet? Een speelgoedje geven ter afleiding? De krijs-bui negeren en doen alsof je het niet hoort? Een liedje zingen terwijl ze al stampend weigert om nieuwe kleertjes aan te trekken?


Zoveel verschillende adviezen uit alle hoeken. En eigenlijk is er geen enkele waarheid. Iedereen doet gewoon maar wat. En zo doen Floris en ik dat ook. Puur op ons gevoel. En we zien wel.


Eerder stelde ik me al eens de vraag: Wanneer start het opvoeden eigenlijk? Vanaf dag 1? Of pas vanaf je kindje een jaar is of zelfs later? Naar mijn inziens kan je niet vroeg genoeg beginnen. Want hoewel mijn meisje nog zoveel moet leren, weiger ik naïef te zijn om te veronderstellen dat ze niet alles snel door heeft. Ze weet soms maar al te goed dat een krijs-buitje mijn aandacht zal opeisen. Ze weet maar al te goed hoe ze ons aan het lachen kan brengen. Dus laten we de gesprekjes met "neen" en "flink zo" al maar goed op gang komen!


En ja, we zijn vandaag nog maar in de allereerste mini-etappe van haar opvoeding. Haar ontwikkeling van een mini-baby tot een grote straffe madam. Groot? Ja, dat kan niet anders met ons als ouders. En straf? Dat bewijst ze nu al. ツ


Nog zoveel mee te maken, nog zoveel te gebeuren. Maar laat mij nu gewoon vooral genieten van vandaag, morgen en de dagen nadien. Van mijn baby Isolde. Want dat zal ze altijd blijven voor mij. ♡

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven